A kockázati tőkéről

 

A kockázati tőkéről általában

A kockázati tőkebefektetők általában a még induló, vagy a növekedési pályájuk elején lévő vállalkozásokba történő befektetéseikkel a magas növekedési potenciállal járó magasabb hozam reményében hajlandók az ezzel járó magasabb kockázatot is vállalni. A puszta finanszírozáson túlmenően pedig a vállalkozás működését, üzleti fejlődését is hivatottak támogatni például saját üzleti tapasztalatuk, kapcsolati tőkéjük, vállalatirányítási tudásuknak köszönhetően. A kockázati tőkebefektetők jellemzően az igazgatótanácsok ülésein is helyet foglalnak és aktívan részt vesznek a vállalat stratégiai (esetleg operatív) irányításában is.

Kockázati tőkebefektetés itthon

A hazai kockázati tőke piacon több hazai, illetve nemzetközi kockázati tőkealap képviselteti magát, melyek ismertsége és száma is lényegesen emelkedett többek között az Európai Unió támogatásával létrejövő kockázati tőkealapoknak és az azokat kezelő kockázati tőkealapkezelőknek köszönhetően.

Kizárólagos kecskeméti fejlesztésekkel csak mi foglalkozunk!

A kockázati tőke célja

A kockázati tőke iparág célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés elősegítése oly módon, hogy hozzásegíti a vállalkozókat olyan innovatív ötletek és tudományos felfedezések valódi termékekké és szolgáltatásokká történő átalakításában, melyek képesek megváltoztatni azt ahogyan élünk és dolgozunk.

Elsődlegesen jelentős újításokat végző vállalkozásokra koncentrálnak, legyen az egy új szoftver, életmentő rákgyógyszer, vagy egy új fogyasztói termék modell, a lényeg, hogy jelentős növekedési lehetőség előtt álljon a cég.

Olyan társaságba pénzt fektetni, mely fejlődésének legkorábbi szakaszában van, sőt, sokszor nem több mint egy ötlet, bizony komoly vállalkozói kockázatokkal jár és súlyosan korlátozza az ilyen cégek lehetséges tőkefinanszírozási forrásait. A kockázati tőkebefektetők a cég alapítóival együtt azonban fölvállalják ezeket a kockázatokat azzal, hogy a tőkét vállalati részesedésért cserébe nyújtják.

Hol a haszon a kockázati tőke befektetésnél?

A kockázati tőkebefektetés értéknövekedése tehát elsősorban nem az osztalék típusú bevételeknek, sokkal inkább a vállalat fejlődésének és az ebből bekövetkező értéknövekedésének köszönhető. Az értéknövekedésből származó hasznot a kockázati tőkebefektető jellemzően a vállalkozásban lévő tulajdonrészének az értékesítéséből realizálja.

Mi a különbség a hitel és a kockázati tőke, mint finanszírozási forma között?

A vállalkozások számára a külső̋ forrásbevonás legismertebb formája a banki hitelfelvétel, amely során a vállalkozás kötelezettséget vállal a hitelező̋ (bank) felé, hogy a szerződésben rögzített feltételek szerint, meghatározott időpontokban, kamattal növelten a szerződés lejártáig visszafizeti a tőkerészleteket. A hitel törlesztése a vállalkozás által megtermelt pénzáramokból történik. Magyarországon is rengeteg hitelfelvételi lehetőség áll a már működő vállalkozások előtt.

A banki hitelfelvétel általában pénzügyi múltat, biztosítékokat és a vállalkozásban meglévő tőkeerőt vár el, amely bizonyos fejlesztési és beruházási projektek esetében nem teszi lehetővé a hitelfelvételt.

Azokban az esetekben jön a kockázati tőke, mint finanszírozási forma a képbe, amikor a vállalkozás a fentiek hiányának ellenére felkészült menedzsmenttel, tulajdonosi körrel működik és ígéretes tervekkel rendelkezik.

A banki hitelfelvétellel ellentétben a kockázati tőkebefektetők (kockázati tőkealapok formájában) nem igényelnek klasszikus fedezeti elemeket és a banki hiteltől eltérő logikával finanszíroznak.

A kockázati tőkebefektető a finanszírozással egyidőben társtulajdonossá válik a finanszírozott vállalkozásban és így a vállalkozás értékének maximalizálásában érdekelt.

A kockázati tőkebefektetőt nem a havi törlesztő részlet érdekli

A kockázati tőkebefektető alapja nem havi törlesztőrészletekért cserébe finanszírozza a vállalkozást, hanem abban érdekelt, hogy részesedése egy későbbi időpontban (jellemzően 2-10 éven belül) értékesítésre kerüljön egy jelentősen magasabb értéken, amellyel az alap és a tulajdonosok is nyereségre tehetnek szert.

A kockázati tőkebefektetők jellemzően nem csak a pénzükkel, de tudásukkal és kapcsolatrendszerükkel is segítik a vállalkozás fejlődését, hiszen ők is a hosszú távú értéknövekedésben érdekeltek.

A kockázati tőke előnye

A kockázati tőke előnye, hogy a befektetésnek köszönhetően nő a vállalkozás tőkeellátottsága, ami a későbbi hitelfelvételi lehetőségeket is növeli. Amennyiben már került sor hitelfelvételre, a hitelt nyújtó bank is örömmel lát a vállalkozásban egy új, tőkeerős társtulajdonost, akinek elsődleges érdeke szintén a vállalkozás fejlesztése.

Ha Ön is szeretne partnereink közé kerülni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

info@varosialapkezelo.hu