10.000.000 Ft finanszírozási igény esetén

(Fejlődés termék)

Kinek szól?

Az inkubációs befektetési termék célja, hogy vállalkozókat támogasson vállalkozásfejlesztési terveik megvalósításában. Ennek érdekében keressük azokat a Kecskeméten és körzetében működő vagy most megalapítandó vállalkozásokat, akik számára 5-10 millió Ft szükséges a vállalkozásuk tovább-fejlesztéséhez vagy beindításához. A megcélzott vállalkozások a befektetés mellett egy biztos partnert is szereznek piacuk elindításához, bővítéséhez, munkahelyek teremtéséhez, megőrzéséhez.

Milyen feltételekkel vehető igénybe?

Az Alap befektetései során társtulajdonossá válik a befektetést elnyerő vállalkozásokban. Az inkubációs befektetési termék esetében az Alap 10-25% tulajdonrészt szerez a befektetésért és a vállalkozásfejlesztési támogatásért (mentorálás) cserében.

Az Alap kockázati tőkebefektetőként nem havi törlesztőrészletekért cserébe finanszírozza a vállalkozást, hanem abban érdekelt, hogy részesedése egy későbbi időpontban (az inkubációs befektetési termék esetében maximum 5 év) értékesítésre kerüljön egy jelentősen magasabb értéken, amellyel vállalkozás tulajdonosai és az Alap is nyereségre tehetnek szert. Az értékesítés történhet tulajdonosi kivásárlással vagy harmadik fél felé történő értékesítéssel is, amelynek formáját az Alap és a vállalkozás tulajdonosai együtt alakítanak ki a közös munka során.

Az Alap a befektetést tőkeemelés formájában juttatja a vállalkozások rendelkezésére (jegyzett tőke és tőketartalék), amelyből a vállalkozás a továbbfejlesztéséhez szükséges költségeket finanszírozni tudja.

Az inkubációs befektetési termék igénybevételéhez nincs szükség önerőre, de az Alapkezelő ugyanakkor legalább 10 százalék önerőt elvárhat a befektetési döntéstől függően.

Milyen projektek valósíthatók meg a befektetésből?

A program keretében ágazati megkötés nélkül juthatnak helyi vállalkozások tőkebefektetéshez. Cél a helyi gazdaság élénkítése, a foglalkoztatottság növelése, a helyi vállalkozások növekedési feltételeinek javítása.

Ez megvalósulhat például a következő tevékenységekkel: telephelyfejlesztés (új telephely, gyártócsarnok, épület építése, létrehozott új munkahelyek bérköltsége két éven keresztül), eszközbeszerzés (új gyártósor, gép, eszköz beszerzése – KKV-k esetén az eszköznek nem kell újnak lennie, eszközbeszerzés informatikai fejlesztéshez), energiahatékonysági beruházás (épületenergetikai beruházás, termelési folyamatok energetikai célú fejlesztése), innováció (innovatív termékek, szolgáltatások kialakítása, gyártástechnológia, tevékenység fejlesztése).

Részletes terméklap