Munkahelyvédelmi program

Az elmúlt hetekben a koronavírus miatt bevezetett korlátozások jelentős terhet jelentenek a gazdasági élet szereplői számára, így a kecskeméti vállalkozások működésére is hatással vannak, munkahelyek kerültek veszélybe. A Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdonában álló Városi Alapkezelő Zrt. a nehézségek orvoslása érdekében szeretne hatékony és rugalmas segítséget nyújtani a bajba került helyi cégeknek. Kifejezetten erre a célra hoztuk létre munkahelyvédelmi termékünket. Ennek keretében kecskeméti kkv-k juthatnak tőkebefektetéshez és – kedvező kamatozású – tagi kölcsönhöz összesen 200.000 eurónak megfelelő forint összeghatárig az általuk foglalkoztatott munkaerő megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében. Célunk a helyi gazdaság válság utáni újraélénkítése, a foglalkoztatottsági szint fenntartása és a helyi vállalkozások újra indulási feltételeinek javítása.

Finanszírozás feltételei

Milyen feltételekkel vehető igénybe?

A program olyan kkv -k számára nyújt „csekély összegű” (ún. de minimis) kategóriába tartozó finanszírozást, amelyek a tulajdonosi körbe tartozó személyeken felül legalább 3 fő alkalmazottat foglalkoztatnak, 2019. évi vagy 2018. évi számviteli beszámolójuk szerint árbevételük min. 150 millió forintés adózott eredményük pozitív.

Mely cégek igényelhetik a finanszírozást?

A programban kecskeméti székhelyű gazdasági társaságok (kft.-k, zrt.-k) vehetnek részt a városi ITS-ben meghatározott célokhoz való illeszkedés alapján.

Mekkora összeget lehet igényelni?

A finanszírozás összege a megtartott, visszaszerzett munkahelyekre vonatkozóan a következő 6 havi időszakra esedékes, munkaviszony keretei között foglalkoztatott munkaerő teljes költsége, min. 30.000 eurónak és max. 200.000 eurónak megfelelő forint összeg (tőke és tulajdonosi hitel) a csekély összegű támogatásokra (de minimis) vonatkozó szabályok figyelembevételével.

Mekkora önerő szükséges a finanszírozáshoz?

A támogatási kategória előírásai szerint nincs szükség önerő bevonására. (Az Alapkezelő ugyanakkor kisebb mértékű (5-10 százalék) önerő alkalmazását előírhat az ügylet minősítésétől függően.)

Mekkora hozamot, kamatot vár el az Alap?

Évi 2,5%-3,5%, az ügyletminősítés és a felajánlott fedezetek függvényében.

Milyen módon finanszíroz az Alap?

A céltársaság számára juttatott kis összegű tőkeemeléssel és a tőkebefektetéshez kapcsolódó nagyobb összegű tulajdonosi kölcsönnel. Az Alap jelképes mértékű tulajdonosi részesedésre tart igényt a finanszírozási döntéstől függően.

Mennyi ideig finanszíroz az Alap?

A finanszírozás időtartama a jelentkezők igényeinek függvényében rugalmasan kialakított, de max. 5 év.

Melyek a biztosítéki előírások?

Készfizető kezesség és zálogjog kikötése a tulajdonos üzletrészére, valamint az ügyletminősítés függvényében további fedezetek bevonása (ingatlan jelzálog, vagyont terhelőzálogjog).

Milyen módon száll ki az Alap a futamidő végén?

Előre meghatározott módon elsődlegesen a tulajdonosnak történő értékesítéssel (visszavásárlás) fenti hozammal növelt értéken, illetve a tulajdonrész harmadik személy részére történő értékesítésével.

Részletes terméklap
Jelentkezés módja

Jelentkezni az aipakft@aipa.hu vagy info@varosialapkezelo.hu e-mail címre küldött üzenettel lehetséges az alábbiakban részletezett dokumentumok benyújtásával. Kérjük, hogy az üzenet tárgyában a “Maradj munkában Kecskemét !” megjelölés szerepeljen. A beküldést követően munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot. További kérdés esetén kollégáink a (76) 800 027 telefonszámon állnak szíves rendelkezésükre.

Benyújtandó dokumentumok köre:

  • Munkaerő megtartás finanszírozási program adatlap (letölthető űrlap kitöltésével, elektronikusan szerkeszthető formában) és mellékletei ( kitöltött, illetve aláírt formában).

Mellékletek:

  • A vállalkozás rövid szöveges bemutatása (elektronikusan szerkeszthető formában)
  • Pénzügyi adatok (megadott űrlap kitöltésével, elektronikusan szerkeszthető formában)
  • De minimis nyilatkozat (megadott űrlap kitöltésével, szkennelve)
  • A Társaság aktuális társasági szerződése, aláírási címpéldánya(i) (szkennelve)
  • Éves beszámolók 2017-19 (szkennelve)
  • Főkönyvi kivonat 2018-19 (elektronikusan szerkeszthető fájlban)
  • Nyilatkozat alapfeltételek teljesüléséről (megadott űrlap kitöltésével, szkennelve)

Letölthető dokumentumok

Munkaerő megtartás finanszírozási program adatlap (kitöltendő űrlap) Pénzügyi adatok (feltöltendő táblázatok) De minimis nyilatkozat (aláírva pdf-ben beküldendő) Nyilatkozat alapfeltételek teljesüléséről (aláírva pdf-ben beküldendő)
Gyakori kérdések

Mennyien vehetnek részt a programban?

Több száz olyan kecskeméti cég van, amelyek mind megfelelhetnek a feltételeknek. Az Alap készen áll nagyszámú jelentkező kiszolgálására is, ehhez az anyagi forrásaink megvannak. Az igénybe vehető összeg nagyságát és az igénylők számát a kormányzat által nyújtott segítség mértéke is befolyásolja.

Hogyan segít ez a csomag?

Programunk elsődleges célja a munkahelyek megóvása, melyet a nehéz helyzetbe került cégek megsegítésével érünk el. Ezzel nemcsak a munkahelyeket menthetjük meg, de a szorult helyzetben lévő vállalkozások túlélését is segítjük. Hisszük, hogy a járvány utáni időben ezek a cégek hamar újra versenyképesek lehetnek, hiszen működésük nem szűnt meg.

Kell-e kamatot fizetnem?

Az Alap forrásait meghatározott feltételekkel bocsájtottak a rendelkezésére, így csak megtérülő, nyereséget termelni képes projekteket tud finanszírozni.A tagi finanszírozás összege a kamat összegével együtt fizetendő vissza, illetve a kapott részesedés az elvárt hozammal vásárolható vissza, azonban ennek menete rugalmas, mivel figyelembe vesszük a cégek jelenlegi helyzetét és lehetőségeit. Így a felek közti megállapodástól függően a visszafizetés akár egy-két év csúszással is kezdhető, ami lehetőséget ad a cégeknek a talpra álláshoz. Mindezek mellett a kamat mértéke is igen kedvező, 2.5-3.5 % közötti.

Mekkora tulajdonrészt kérnek a cégemből a finanszírozásért cserébe?

A programban elsősorban kis összegű tőkebefektetéshez és nagyobb összegű tagi kölcsönhöz lehet jutni. Az Alap jelképes mértékű – 5 % körüli – tulajdonosi részesedésre tart igényt, amely az igényelt finanszírozási összegtől és a cég méretétől függ. A részesedés visszakerül a cégek tulajdonosaihoz. Az Alap előre meghatározott módon elsődlegesen a tulajdonosnak történő értékesítéssel kíván kiszállni a vállalkozásból.